november 12, 2007
8:00 pmtot10:00 pm

Let op: debat op lokatie!
In fabrieken zijn de lopende banden stilgelegd, in kerken worden geen diensten meer gehouden en op boerderijen wordt niet langer echt geboerd. Gelderland telt veel gebouwen en complexen waarvoor een nieuwe bestemming moet worden gevonden – soms vanwege hun historische, culturele of architectonische waarde, vaak ook gewoon omdat hergebruik aantrekkelijker en goedkoper is dan sloop. Welke problemen komen daarbij voor, welke oplossingen zijn mogelijk en welke kansen liggen er? LUX organiseert met de Provincie Gelderland van mei 2007 tot begin 2008 een serie programma’s over functieverandering, naar aanleiding van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit die in het voorjaar van 2008 wordt uitgereikt en ditmaal in het teken van functieverandering staat.
Het platteland verandert ingrijpend van karakter. Door schaalvergroting verliezen boerderijen hun functie, schuren en stallen komen vrij en voormalige agrariërs zoeken nieuwe vormen van bedrijvigheid. En dat gaat niet altijd van een leien dakje: er zijn vele procedures, beleidsregels, gedoogsituaties en vergunningentrajecten – nog los van de vraag of al die ‘plattelandsvreemde’ activiteiten in het buitengebied wel in alle gevallen zo gewenst zijn. Hoe moeten praktijk & beleid inzake hergebruik van agrarische bedrijfsgebouwen verbeteren om zo goed mogelijk de overgang te maken naar naar een multifunctioneel, economisch gezond en leefbaar platteland? Een kritisch en constructief debat met deskundigen, beleidsmakers, burgers en boeren, waaronder hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker, hergebruik-specialist Radboud Vorage van LTO Noord en wethouder André Baars van de gemeente Bronckhorst. Onder leiding van Piet-Hein Peeters (programmacoördinator LUX/debat).
Maandag 12 november / aanvang 20 00 uur / locatie: De IJsselhoeve (zaal 2), Eekstraat 15, 6984 AG Doesburg / toegang gratis, reserveren via kassa LUX: 0900-5894636
Een debat van LUX op initiatief van de provincie Gelderland. Met dank aan LTO Noord.


  1. Geen reacties

Schrijf een reactie

abonneer op deze feed itunes.gif

E-mailnieuwsbriefVul uw e-mailadres in voor een abonnement op de maandelijkse Ruimte!-nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen